Lån kan nogle gange være en ret mærkelig størrelse. Alle de tal og begreber gør det til lidt af en rodebutik at finde rundt i. Et af begreberne man støder jævnligt på er ÅOP.

Det står for årlige omkostninger i procent og udtrykkes i et procenttal, som ofte vil være rigtig stort ved små lån. Men hvordan kan det være, at de små lån er de dyreste, når man ser på ÅOP? Vi giver dig svaret i denne artikel. 

Stiftelsesomkostninger udgør en større andel

Du har sikkert læst flere steder, at du altid skal gå efter den laveste ÅOP, når du skal finde det billigste lån. Det er skam også rigtigt nok, for det er den bedste måde at sammenligne tilbud på, så du ikke kan snydes af forskellige renter, gebyrer og andre tal og begreber, når du skal til at lede markedet igennem.

Du vil måske også have lagt mærke til, at ÅOP ofte er størst ved små lån, hvilket måske ikke giver så meget mening, da kviklån burde være billigst når der ikke er tale om så mange penge. Men da ÅOP er opgjort efter, hvor stor en procentdel dine årlige omkostninger vil blive, er der taget udgangspunkt i lånets størrelse.

Derfor vil et kviklån også have en stor ÅOP, da stiftelsesomkostningerne ofte vil udgøre en rigtig stor andel af de penge, du skal betale tilbage. Disse stiftelsesomkostninger er nemlig faste, uanset om du søger forbrugslån på 5000 eller 10000 kroner. Så her kan du i princippet opleve at ÅOP er forskellig, selv ved den samme rente.

ÅOP indebærer nemlig både renter, gebyrer og stiftelsesomkostningerne. At dine samlede omkostninger vil blive større, ved større lånebeløb, er så en helt anden ting. Og det er grunden til at du aldrig bør ansøge om flere penge end du behøver.

Der bliver lavet et mere overordnet kredittjek

Grunden til de store stiftelsesomkostninger ved lån online er mange og én af dem er, at du ikke bliver kreditvurderet lige så grundigt som i banken. I stedet for at lave et ekstra grundigt kredittjek, hvor du skal forsvare hver en udgift på din kontoudskrift, bliver der i stedet lavet et mere overordnet tjek af din økonomi.

Det sparer udbyderne og dig for en masse bøvl, men for at sikre deres indtjeningsgrundlag, vælger lånefirmaerne online, at oprette et stiftelsesgebyrer. Det er altså med til at begrænse udbydernes risiko som firma, når de udlåner dig penge.

Det er selvfølgelig surt at skulle betale penge, for at få lov til at låne penge, men omvendt er det meget normalt i branchen. Stiftelsesomkostningerne er en del af nærmest alle lånetyper, de har bare en større vægt, når du søger mindre beløb.