Låneperioden er et udtryk for den periode du har pengene til rådighed, og kaldes ligeledes løbetid. Dit valg af løbetid har en væsentlig indflydelse på dine lånemuligheder og hvilke samlede omkostninger, du skal betale. Jo længere tid du har pengene, desto flere renter påløber.

Vi har lavet en række oversigter, der giver dig overblik over dine muligheder, alt efter hvilken låneperiode du ønsker:

Hvad betyder lånets løbetid?

Når du tager et lån, er der en lang række forskellige termer, der er gode at kende til. Kender du de ord, der bliver brugt i forbindelse med en låneproces, er du bedre rustet til at tage den rigtige beslutning.

Et af de afgørende elementer er løbetiden. Det er et udtryk for hvor længe du har pengene og hvor lang tid du har til at tilbagebetale dem igen. Vi ser på hvilken indflydelse valget af låneperiode har for dig.

Jo længere løbetid, desto flere omkostninger

Løbetiden bliver for det meste besluttet fælles af dig og den udbyder, du låner fra. Det er altid vigtigt, at du overholder løbetiden. Betaler du ikke pengene tilbage til tiden, og bliver du ved med at have svært ved at få det gjort, kan du risikere at blive registreret i RKI.

Selvom det kan virke fristende at have en lang løbetid, har det markante konsekvenser. Jo længere din løbetid er, jo større bliver dine samlede låneomkostninger. Du betaler en rente i tiden indtil du har betalt lånet tilbage og jo længere den periode er, desto mere bliver der naturligvis tilskrevet i renter.

Balancegangen mellem løbetid og økonomi

Renten er ikke den eneste omkostning i forbindelse med et lån, men det er en af de vigtigste løbende udgifter. Det er altid en god idé at gå efter så lav en rente som muligt, da der er mange penge at spare. Men balancegangen mellem den valgte løbetid og din privatøkonomi er afgørende.

For jo kortere låneperiode du vælger, desto højere bliver den månedlige ydelse. En ydelse du skal være i stand til at betale måned efter måned. Det gælder derfor om at finde den gyldne mellemvej, hvor du ikke har pengene for længe, men omvendt ikke presser din privatøkonomi unødigt meget.

Ved de små lån er der ofte en meget kort løbetid og modsat når du søger større pengebeløb. Find altid en løbetid, der passer til dig og din økonomi. Den skal ikke være for lang, men heller ikke for kort.

Som sagt er der en lang række andre låneudtryk, der er gode at kende til. Sæt dig derfor ind i de forskellige termer, før du kaster dig ud i selve låneprocessen – på den måde sørger du for at bevare overblikket i en ellers kompliceret proces.