Livet på SU har rigtig mange goder. Du har meget tid, lange ferier, og der er altid en fest, du kan tage til. Men der er også ulemper ved kun at have en indtægt på omkring 5.000 kroner om måneden.

Det kan være svært at få råd til det hele, men heldigvis kan du låne penge, mens man er på SU. Og det endda til en meget favorabel rente. Vi har set på dine forskellige muligheder.

Lån når man er på SU

Der findes flere forskellige muligheder for lån, når du er på SU. Hvilken løsning der passer bedst til dig, er svært at sige med sikkerhed, da det afhænger af hvad du skal bruge pengene til. Men herunder kan du se de forskellige alternativer, der kan supplere din uddannelsesstøtte.

Online udbyderne

Lån på nettet er uden tvivl den nemmeste og hurtigste vej til penge. Du kan ansøge og få svar samme dag, mens pengene kan være der den næste. Det er blevet hurtigt og ligetil for alle danskere over 18 år. En af de klare styrker er, at ingen blander sig i formålet, som hvis du fx. søgte i banken. Og så får pengene ind på kontoen ad én gang og ikke måned efter måned, som ved SU-lånet.

Der er altså en række klare fordele ved at vælge denne løsning. Du kan søge om alt fra lån på 5000 kr til lån på 50000 kr alt efter dit pengebehov. Faktisk kan der søges helt op til 400.000 kroner online, men det er næppe aktuelt for unge under uddannelse.

Du kan søge hos alle lånefirmaer online helt gratis og uforpligtende, hvilket kan være en god idé, sideløbende med at du forhører dig i banken eller på SU.dk.

SU-lånet – månedligt bidrag

Det leder os til SU-lånet, hvor du får et månedligt bidrag ind på kontoen og altså ikke et større kontant beløb. Hvis du er bange for at bruge alle pengene med det samme, kan dette være en fornuftig løsning. Som det fremgår på SU.dk vil du kunne få 3.040 kr i bidrage og yderligere 1.521 kroner som forsøger.

At du får udbetalt pengene løbende har sine klare fordele og ulemper. Det er fx. ikke fedt, hvis du mangler 7-8.000 kroner for at komme med vennerne på skiferie. Eller hvis du mangler 10.000 kr. til depositum eller for at kunne flytte i ny lejlighed. Vi anser i høj grad SU-lånet som et godt valg for studerende, der har svært ved at få økonomien til at stemme.

Hvis du søger finansiering af noget specifikt i den dyrere ende, vil det næppe være løsningen. Så skal du i hvert fald være ude i god tid, så du kan nå at lægge penge til side. For 3.040 om måneden kommer man ikke langt med.

Lånet fungerer som nævnt ved, at du modtager flere penge hver måned. Det svarer altså til at få udbetalt en højere SU. Du kan selv vælge, hvor lang tid det skal løbe over. Renten er ofte meget lav, og pengene skal først betales tilbage, når din uddannelse slutter. Det er begge elementer som gør løsningen mere attraktiv.

Banken

Banken er selvfølgelig det helt traditionelle sted at tage et lån. Her kan du også sagtens få et lån, mens man er på SU. Men den lave indkomst, som en SU udgør, vil også påvirke lånets omkostninger og dine muligheder for at blive godkendt. Det vil være ret vanskeligt, specielt hvis der søges større pengebeløb.

Medmindre du har en stor opsparing kan du altså risikere, at renterne er en anelse højere, end de ville have været, hvis du havde haft et job med en højere indkomst. Til gengæld kan du få hjælp af en bankrådgiver, hvilket kan være en stor fordel, når man skal i gang med at jonglere med lånebegreberne.

Banken vil være en god start for mange unge studerende, men forvent ikke at du bliver godkendt, medmindre du har et deltidsjob eller lignende. Online udbyderne er det nemme og hurtige valg, ligesom deres renter er lavere end længe.