Hvis du er kommet frem til, at du har brug for et lån for at få en skrantende økonomi til at hænge sammen, kan der være mange faldgruber på markedet. Derfor er det vigtigt, at du har sat dig grundigt ind i de forskellige begreber, der ofte vil dukke op i din søgning efter det billigste lån.

Vi præsenterer dig her for de vigtigste og mest udbredte begreber. Bliv klogere på deres betydning i denne artikel.

ÅOP

Når du sammenligner forskellige udbydere og de forskellige lånetilbud, du har fået, vil det være svært at regne ud, hvilke tilbud der er billigst, fordi renter, gebyrer og afdrag flyder sammen. Men ved at se på de årlige omkostninger i procent (ÅOP), kan du gøre det noget nemmere at finde rent i denne jungle af tal.

ÅOP er den bedste måde at beskrive, hvad et lån alt i alt vil komme til at koste for dig. Jo lavere en ÅOP, jo billigere er tilbuddet. Husk dog på også at undersøge, hvad den månedlige ydelser bliver, så du ved at du kan betale dine afdrag til tiden og ikke skal bruge ekstra penge på rykkere.

Debitorrente

Debitorrente bliver også kaldt den effektive rente. Den beskriver renten, når renters rente er medregnet og giver derfor et bedre billede end den såkaldte pålydende rente. Debitorrenten varierer alt efter hvor mange gange om året, der tilskrives rente på lånet om året. Det vil altså sige, at du altid skal kigge efter debitorrenten, hvis du vil vide, hvad du kommer til at betale.

Hovedstol

Hovedstolen er en fagterm, der egentlig bare beskriver dit oprindelige lån. Det vil sige de penge, som du rent faktisk har fået udbetalt og derfor skal betale tilbage. Finansieringen er delt i afdrag og renter. Afdragene er betaling for din hovedstol, mens renterne er betaling for at have fået lånet.

Det kan altså ikke helt forveksles med dit valgte lånebeløb. For hvis du fx. vælger at låne 50.000 kr. skal du forvente at stiftelsesomkostningerne bliver modregnet det beløb, du får ind på kontoen.

Låneperiode

En låneperiode er den tid perioden strækker sig over. Det kan variere fra helt ned til 30 dage og op til flere år. Jo længere din låneperiode er, jo mindre vil din månedlige ydelse også være. Til gengæld vil det også være tilsvarende dyrere, jo længere din låneperiode er, fordi du skal betale renter over flere dage/måneder.

Stiftelsesomkostninger

Når du optager et lån, kræver mange udbydere en lille betaling eller et gebyr for stiftelsen. Det er stiftelsesomkostningerne, som du også altid skal inkludere, når du leder efter det billigste lån.

Du kan dog også være heldig at finde løsninger, hvor der ikke er nogen stiftelsesomkostningerne. I vores oversigter kan du se hvad startgebyret er for samtlige udbydere online.